چهارشنبه، مهر ۰۷، ۱۳۸۹

PMWIN سری دوم

سلام،
در اين سري دلم مي خواد كمي در مورد Calibration‌صحبت بكنم، عموماً جهت رسيدن به مدلي بهينه بايد سير كلي زير را دنبال كنيم، البته هر كدام از موارد زير بصورت خاص داراي استثنا و نكاتي هستند:
  1. در مراحل اوليه ابتدا بايد با توجه به داده هاي اقليمي و تپوگرافي طرح اقدام به طراحي ابعاد و مشخصات محيط نمود از جمله ابعاد منطقه، تعداد تقسيمات ستون و رديف، ابعاد سلولها، نوع سفره (آزاد ، تحت فشار و متغير)، مشخص كردن عملگر سلولها و ...
  2. در مرحله بعدي بايد نتايج حاصل از برداشتهاي چاهكها، دبي هاي برداشت، مشخصات مصالح و ... مربوط به منطقه را وارد مساله كرد و سپس با كمك Parameter estimation packages مثل بسته هاي PEST, MODFLOW2000,UCODE نسبت به مقايسه داده ها و نتايج اقدام نمود. (بنده ترجيحاً ابتدا از Modflow2000 استفاده خواهم كرد)
  3. با در نظر گرفتن رواداريهاي مجاز نسبت به اصلاح پارامترهاي ورودي اقدام نمود و Error هاي مطروحه را به min مقدار خود رساند. البته در اين مورد نرم افزارهايي مانند GMS ميتوانند كمك خوبي باشند.
  4. مدل را Run كرد و باز چرخه 2 و 3 را تكرار كرد تا به نتايج دلخواه دست يافت.
  5. پس از Calibration كامل و يا قابل قبول نسبت به Save و بعد استفاده از آن در مدل اصلي اقدام نمود.

با تشكر
واحددوست
Babak.V.Doost



معرفی پارامترها در PMWIN


سلام دوستان، فکر کردم بهتر باشه در مورد PMWIN هم مطالبی قرار بدهم
این هم اولین سریشه. با مشخص کردن علائم موجود شروع می کنیم:

Table 2.1 Symbols used in the present text

m: thickness of a model layer [L]
HK: horizontal hydraulic conductivity along model rows [LT−1]
VK: vertical hydraulic conductivity [LT−1]
T: transmissivity; T = HK × m [L2T−1]
Ss: specific storage [L−1]
S: storage coefficient or storativity; S = Ss × m [−]
Sy: specific yield or drainable porosity [−]
ne: effective porosity [−]
V CONT: vertical leakance [T−1]
HANI: horizontal anisotropy [−] ;HANI × HK = horizontal hydraulic conductivity along columns
V ANI: vertical anisotropy [−] ; HK = V K × V ANI

همانطور که مشاهده می کنید عبارات فوق علائم اختصاری و شرح مواردی هستند که ما در محیط modflow بسیار استفاده خواهیم کرد.

با تشکر
بابک واحددوست.
Babak.W.Doost
Babak.V.Doost

لينك

سلام،
هر كي بخواد و لازمش باشه دو تا لينك براي دنبال كردن مطلب سدهاي زيرزمين قرار ميدم، بره ببينه:

يك خبر

سلام دوستان الان يك search زدم تا ببينم كه وبلاگ بنده در جستجو پيدا ميشه يا نه. تو صفحه اول كه نبود ولي يك خبر جالب به پستم خورد ميخواهم بزارم شما هم ببينين از لينك : news

جزئيات ساخت ۲۲ سد زير زميني

درگفت و گوي «ايران» با مجري طرح مطرح شد

خشكسالي كه هرچند سال يكبار دامان خود را بر روي كشورمان مي گشايد باز هم از راه رسيده است و تمام دستگاه ها بسيج شده اند تا تبعات آن را به حداقل ممكن برسانند، در اين ميان ساخت سدهاي زيرزميني به عنوان يكي از راهكارهاي زيرساختي مقابله با خشكسالي در دستور كار وزارت جهاد كشاورزي قرار گرفته است و امسال ساخت ۲۲ سد زيرزميني كليد خورده و قرار است تا پايان سال به اتمام برسد. اين دسته از سدها داراي مزيت هاي ويژه اي هستند كه موجب شده در تمام دنيا نگاه ويژه اي به آنها صورت گيرد. براي آشنايي با سازه، كاركرد و مزيت هاي سدهاي زيرزميني و جزئيات احداث اين ۲۲ سد با دكتر ميرمسعود خيرخواه زركش رئيس پژوهشكده حفاظت خاك و آبخيزداري و مجري سدهاي زيرزميني گفت وگويي انجام داده ايم كه مي خوانيد:
آقاي دكتر به عنوان نخستين سؤال اجازه بدهيد بپردازيم به تعريف سدهاي زيرزميني و اين كه اصولاً اين سدها چه نوع سازه اي دارند
سدهاي زيرزميني سازه هايي هستند كه در زير زمين ساخته مي شوند و با مسدود كردن جريان طبيعي آب هاي زيرزميني، سبب ايجاد ذخاير آبي در زير زمين مي شوند. سدهاي زيرزميني در محل آبراهه هاي خشك و خشك رودهاي آبراهه هاي فصلي و نه رودخانه هاي دائمي ساخته مي شوند و به اين ترتيب به جاي ذخيره آب در سطح، در زير زمين آب ذخيره مي شود كه اين آب هاي ذخيره شده را مي توان با لوله گذاري يا حفرچاه پمپاژ كرد. اگر بخواهم به زبان ساده تر بگويم، همانگونه كه سدهاي روزميني در تنگه هاي مخصوصي بنا مي شوند، در زير خاك و در محل خشك رودها نيز چنين تنگه اي وجود دارند و ما در واقع سدهاي زيرزميني را در اين محل ها مي سازيم.
عمق اين تنگه ها معمولاً از سطح زمين چقدر است
عمق اين تنگه ها در كشور ما معمولاً حداكثر ۳۰ متر است البته اين عمق مي تواند حتي ۶ تا ۷ متر هم باشد.
عمق اين تنگه ها به چه عواملي بستگي دارد
ببينيد ما اگر خاك هاي روي زمين را از اين تنگه هاي زيرزميني برداريم به سنگي مي رسيم كه به آن سنگ «مادر» مي گويند كه اين سنگ غيرقابل نفوذ است و آب نمي تواند در آن نفوذ كند. پس براي ساخت سدهاي زيرزميني، لايه اي به صورت يك كانال برداشته مي شود و در واقع سد در داخل اين كانال تا جايي كه به اين لايه غيرقابل نفوذ برسد احداث مي شود.
سدهاي زيرزميني در كشورهاي ديگر نيز احداث شده و آيا اين كشورها تجربه موفقي از آن داشته اند
بله اين سازه ها از دهه هاي گذشته در مناطق مختلف جهان و به طور مشخص در كشورهاي برزيل، هندوستان، امريكا، كشورهاي عربي نظير تونس، مراكش و الجزاير، ژاپن، چين و آفريقا به كار گرفته شده، در منطقه شاخ آفريقا به كارگيري سدهاي زيرزميني از بيابان هاي برهوت، جنگل هاي انبوه به وجود آورده است.
در كشور ما از چه زماني بحث استفاده از سدهاي زيرزميني به طور جدي مورد توجه قرار گرفت
در كشور ما كار در مراكز تحقيقاتي با همكاري بخش اجرا از حدود ۸ سال پيش شروع شد ولي با پيش آمدن شرايط خشكسالي و دستور مستقيم وزير مبني بر ساخت سدهاي زيرزميني در مناطق مستعد به عنوان يكي از روش هاي كارآمد در بحث توليد آب جديد كاهش اثرات خشكسالي، ساخت اين نوع از سدها به طور جدي در دستور كار قرار گرفت.
سدهاي زيرزميني از چه مزيت هايي برخوردار هستند
ميزان بسيار كم تبخير، كاهش خطر آلودگي، نبود مشكل زير آب رفتن زمين هاي زياد، پايداري سازه اي بسيار بالا، عدم وجود تهديد براي ساكنين و ابنيه پائين دست سد، هزينه پائين و استفاده از منابع آب قابل تجديد (استفاده از آب هاي زيرزميني كم عمق) از جمله مهم ترين مزيت هاي به كارگيري اين نوع سازه ها هستند ضمن اين كه اصولاً احداث اين نوع سدها هيچ لطمه اي به سطح آب هاي زيرزميني نمي زند چرا كه در جاهايي كه اين نوع سد احداث مي شود اولاً هيچ نوع آبي وجود ندارد و اگر هم مقدار كمي رطوبت وجود دارد در حال از دست رفتن است و اگر هم سدي ساخته نشود اين آب به كفه هاي نمكي و آب هاي شور سرازير مي شود.
آقاي دكتر همانگونه كه مستحضر هستيد بحث رسوب يكي از چالش هاي پيش روي سدهاي روي زمين به شمار مي رود، آيا رسوب براي سدهاي زيرزميني هم يك تهديد تلقي مي شود
بحث رسوب در سدهاي زيرزميني دقيقاً برعكس سدهاي روي زمين است يعني در نوعي از سد زيرزميني كه ضخامت آبخوان آن ۵ تا ۶ متر است رسوبگذاري يك مزيت تلقي مي شود و هر چه رسوب بيشتر باشد آبخوان سد بزرگتر مي شود.
چند نوع سد زيرزميني داريم
به طور كلي سدهاي زيرزميني به سه گروه حفاظتي، مخزني و انحرافي قابل تقسيم هستند كه شرح هر گروه در مجال اين گفت وگو نمي گنجد.
هزينه احداث هر سد زيرزميني به طور ميانگين چقدر است
از باب مقايسه مي توان گفت احداث ۳۰۰ سد زيرزميني كه مي تواند ذخيره آبي در حد سد كرج داشته باشد حدود ۷۵ ميلياردتومان هزينه دارد. ولي در مجموع مي توان گفت ساخت هر سد زيرزميني تقريباً هزينه اي معادل ۲۵۰ ميليون تومان دارد.
هر سد تا چه ميزان آب را مي تواند ذخيره كند
اين ميزان متفاوت است ولي مي توان گفت مخزن سدهاي زيرزميني مي تواند از ۲۰-15 ليتر در ثانيه تا ۱۵۰-100 ليتر در ثانيه آب تامين كند.
با توجه به شرايط خشكسالي در حال حاضر ساخت چند سد زيرزميني در دستور كار قرار گرفته و در كدام مناطق
به طور كلي ساخت ۳۰۰ سد در استان هاي مختلف در دستور كار قراردارد ولي برنامه ما در مرحله اول ساخت ۲۲ سد زيرزميني در جاهايي است كه بيشتر با مشكل روبه رو هستند.
۷ سد زيرزميني در استان فارس، ۴ سد در استان كرمان، ۲ سد در استان سمنان، ۲ سد در استان اصفهان، ۲ سد در استان خراسان جنوبي، ۲ سد در استان خراسان رضوي و در استان هاي كهگيلويه و بويراحمد، قزوين و آذربايجان شرقي هر كدام يك سد.
طول دوره ساخت هر سد زيرزميني چقدر است و اين سدها چه زماني به بهره برداري مي رسند
دوره ساخت هر سد زيرزميني معمولاً بين ۸ تا ۱۰ ماه است و انتظار داريم بخش عمده اين ۲۲ سد تا پايان سال جاري به بهره برداري برسند.
اعتبار اين سدها تامين شده
خوشبختانه با توجه ويژه دولت به اين بحث اعتبار لازم براي ساخت ۲۲ سد تامين شده و رايزني ها براي تامين اعتبار مابقي سدها يعني ۲۷۸ سد ديگر ادامه دارد.
چه مصالحي براي ساخت سدهاي زيرزميني به كار گرفته مي شود
همان مصالح محلي مانند آجر، خاك رس، بتن، سنگ سيمان.
آيا در كشور سد زيرزميني داريم كه به بهره برداري رسيده باشد
البته سد زيرزميني كوثر دامغان نمونه موفقي است كه هم اكنون در حال آبدهي است و اگر شما به اين منطقه مراجعه كنيد باور نمي كنيد ذره اي آب در آنجا وجود داشته باشد. ولي سد زيرزميني كه ايجاد شده مردم را بهره مند كرده است.
آقاي دكتر به عنوان آخرين سؤال مي خواهم از شما نه به عنوان رئيس پژوهشكده حفاظت خاك و آبخيزداري و مجري سدهاي زيرزميني بلكه به عنوان يك محقق بپرسم كه زماني كه شما اين طرح را براي نخستين بار ارائه كرديد از سوي وزارتخانه چه برخوردي با شما شد
خب بايد بگويم تا قبل از ارائه اين طرح نه آقاي اسكندري را ديده بودم نه شناخت شخصي از ايشان داشتم و فقط به عنوان يك محقق در زيرمجموعه ايشان فعاليت مي كردم وقتي اين طرح را ارائه دادم آقاي وزير از من پرسيدند مي تواني اين طرح را اجرايي كني. گفتم بله و تاكنون كه در خدمت شما هستم ايشان از اين طرح حمايت كرده و هم اكنون مي توان گفت اين فناوري در كشور به حد قابل قبولي رسيده و مي توان آن را صادر كرد.


روزنامه ايران، شماره 3972 به تاريخ 18/4/87، صفحه 21 (ايران اقتصادي)

سدهاي زير زميني (سري چهارم)

سلام دوستان،
دوباره در خدمتتون هستم با ادامه بحث سدهاي زير زميني اينبار در ادامه مطلي سدهاي شني داريم:

ب-2) سدهای دفنی ( Ground covered Dams):


نوع دیگری از سدهای زیر زمینی مصنوعی، سدهای دفنی می باشند، که عموماً برخلاف سدهای شنی با حفر در بستر آبرفت یا در عمق مناسبی از محل مربوطه اجرا می گردند و مصالح تشکیل دهنده مخزن تغییر نمی یابد ( البته در مواردی خاص اقدام به بهسازی یا جایگزینی مصالح میشود- در اين مورد بعداى مطالبي قرار خواهم داد). این نوع سدها به دو نوع مدفون و نیمه مدفون تقسیم می شوند که منظور از آن، قابلیت رویت سازه سد از قسمت تراز بستر پروژه میباشد اما هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند. در اين وبلاگ و موضوع پايان نامه بنده بيشتر در مورد سدهاي مدفون زير سطحي خواهد بود اما اين بدان معني نيست كه در مورد ساير موارد مطالبي نخواهم نوشت.

ب-2-1) سدهای نیمه مدفون Half covered Dams)):


همانطور که در قسمت سدهای شنی اشاره شد، این سدها کاربردی نظیر سدهای شنی دارند و قابل استفاده در مسیر رودخانه جهت تله اندازی آب در پشت مخزن خود و نیز قابلیت کنترل و جلوگیری
از سیل ها را دارند. کاربرد دیگر این نوع سدها در بالا آوردن سطح آب زیرزمینی در کوهپایه ها و مناطق شیبدار می باشد که بدنه سد در اینجا دو نقش را ایفا می کند :
  1. ديواره آب بندي است جهت جلوگيري از فرار آب
  2. ديوار جهت مهار ترانشه و نگهداري از شيب زمين در مقابل لغزشهاي احتمالي.
(متاسفانه عكسهاش آپلود نشدند، بعداً قرار ميدم مشاهده بفرمايين).
با تشكر و احترام
بابك واحددوست

Babak.V.Doost





Search

سلام،
دوستان اگه خواستيد كه در مورد سدهاي زير زميني تحقيقاتي بكنيد و كمي تو اينترنت بگرديد براي شروع مي تونين از كلمات كليد زير استفاده كنيد.

سد زيرزميني - مديريت آب زيرزميني- قنات - پرده هاي آب بند - سدهاي طبيعي - جريان در محيطهاي متخلخل - نفوذ آب شور- سفره هاي آب زير زميني كنار ساحل و ...

UGD-under ground dams-subsurface dams- waterproof bariers- salinity intrusion- Modflow and pmwin pro- aquifers managment by bariers.

اميدوارم بدردتون بخوره با تشكر.
بابك واحددوست
Babak.V.Doost

يك نقطه نظر

سلام، بالاخره جزوه آقاي Spaan رو تمام كردم. چيزهاي خوبي گيرم اومد. اما يكم در مورد كاري كه قراره انجام بدم سوالاتي دارم، واسه همين هم شروع كردم دوباره از قسمت Preferences مطالب را مرور مي كنم. دلم نمي خواد كه موردي از قلم بيافته.
فعلاً برنامه ريزي كردم تا آخر اين هفته حداقل براي Calibration يك مدل از سالها رو Run كنم. اگه تا 15ام همين ماه بتونم از قسمت Calibration تموم بشم اونوقت با احتمال زياد تا اواسط آبانماه 89 مي تونم دفاع بكنم.
راستي يك عكس تمام 3D باحال از سايت پرو‍ژه آپلود مي كنم ببينين، از surfer گرفتمش و تمام پستي بلندي ها خيلي باحال معلوم هستند، دقت كنيد كه داريم از سمت بالادست با سمت خود محل سد زيرزميني و پايين دست نگاه مي كنيم. (آپلود نشد !!!!!)
با تشكر- واحددوست
Babak.V.Doost



دوشنبه، شهریور ۲۹، ۱۳۸۹

گزارش پیشرفت کار




سلام،
دیشب تا ساعت 4 نشستم و جدول مشخصات مربوط به گرهها TOLو BOL و Activity رو استخراج کردم. 991 عدد نقطه جهت مدل سازی خود مخزن در نتیجه 1509 عدد سلول هم با کد صفر، بصورت غیر فعال باقی میماند.
این هم عکسی از شمای کلی پروژه.



جمعه، شهریور ۲۶، ۱۳۸۹

مش بندی محیط

سلام،
بعد از جلسه هماهنگی با آقای دکتر شروع به ساخت وتکمیل جدول مشخصات سلولها کرده، یک محیط با ابعاد 250 متر در 250 متر مشخصاً در محدوده طرح انتخاب شد. سلولها با ابعاد 5 متر در 5 متر تقسیم بندی شدند ( 50 ستون، 50 ردیف).
با توجه به عمق لایه در سلول ( مقطع ژئوالکتریک)و تپوگرافی هر سلول، شروع به مشخص کردن عکس العمل هر سلول،TOL و BOL آن نموده شد تا عملاً از مرحله منوی Grid گذر کنیم.
در مورد مشخصات و نوع لایه مشخصاً نوع Unconfined انتخاب شد، چون تغیر ارتفاع سفره در نظر ما قرار ندارد و تغییرات فشار در اینجا کنترل نمی شود.
با تشکر - واحددوست

پنجشنبه، شهریور ۲۵، ۱۳۸۹

جلسه هماهنگي با آقاي دكتر رضايي

با عرض سلام،
ديروز بالاخره رفتم پارك علم و فن آوري و در مورد مسال و مشكلاتي كه پيش روي پروژه بود صحبت كردم. پس از بحث و بررسي در مورد مسال به نتايج زير رسيديم.
  1. كالبراسيون مدل در اسرع وقت با نتايج 3 ماه به 3 ماه، تابستانهاي 6 سال بدليل عدم وجود آيتم ورودي Recharge جهت مشخص شدن K و ضرايب حوزه و مقايسه آنها با هم.
  2. در نظر گرفتن فقط يك لايه جهت آكيوفر اما با شيب متغير جهت كاليبراسيون و كنترل راحتتر بر نتايج و پيچيدگي رابطه بين خود لايه هاي آكيوفر.
  3. در نظر گرفتن يك تخلخل كلي براي مخزن بجاي در نظر گرفتن تخلخل هاي موضعي بعلت كمبود ديتا و درصد خطاي بالا.
  4. در مورد زمان بندي و پريودهاي 72 ماهه يا 12 ماهه يا ماهانه صحبتي نشد كه انشاالله در اين مورد بعد از كاليبراسيون تصميم گيري خواهد شد.
  5. در این مرحله تمامی تقسیم بندی مشها بصورت ثابت و مربعی شکل در نظر گرفته شود. (که بنده 5 متر در 5 متر در نظر گرفتم)
با تشكر- واحددوست

گزارش تصويري 1389/05/05

سلام دوستان،
بالاخره تونستم كه 3 تا از عكسهاي بازديد رو آپلود كنم. مي تونين ببينين:


در اين شكل همونطور كه قبلاً هم گفته بودم يك سازه آبي قديمي ما بيم طوره و صوفي را مشاهده ميكنين.


در اين شكل بافت متخلخل بستر رودخانه قابل مشاهده مي باشد.


در عكس فوق هم بنده را مشاهد مي كنيد در كنار تاج سد.

همونطور كه ديده ميشه ، پشت سد با مصالح رودخانه اي پر شده كه قبلاً اينطوري نبوده و تقريباً يك متر بالاتر از بستر رودخانه قرار داشته. ببينيد ظرف مدت 3 سال يك متر مصالح پشتش جمع شده!.
البته بايد عرض كنم كه اگر كيفيت عكسها زياد بالا نيست بايد من را ببخشيد، متاسفانه عكسهاي با حجم بيشتر آپلود نمي شدند.
با تشكر- واحددوست.

شنبه، شهریور ۲۰، ۱۳۸۹

آماده سازی اولیه محیط

سلام دوستان،
مدتها تو این فکر بودم که فقط قسمت مخزن رو به همراه قسمتهای لازم مدل کنم چون ایجاد شیب طولی و عرضی آبراهه دردسر زیادی درست میکنه، آخه تاثیر خود شیب روی نتیجه فکر کنم زیاد باشه.
ولی متاسفانه یکی از چاههای مشاهداتی من بالاتر از سطح مخزن قرار گرفته که خیلی بده واسه همین تصمیم گرفته بودم که یک حجم 3 بعدی برای تراز بالاترین تا پایین تریت سطحم در نظر بگیرم بعد با پیش بینی لایه صفر در مقاطع عرضی و لایه های زه کش در طول مقطع، شیب منطقه رو مدل کنم تا یکی از نقاط مشاهداتیم کم نشه تا بعداً بتونم منطقه رو کالیبره کنم.
راستش زیاد مطمئن نبودم دارم چیکار میکنم ولی الان داشتم یک PDF رومطالعه میکردم که یک عکس از برش عرضی یک مدل نظرم رو جلب کرد، دیدم می تونم با دستورات Top of layer و Bot of layer لایه های با مقاطع متغیر ایجاد کنم، این به نظر خوب میاد چون همونطور که قبلاً هم گفته بودم یک مشکل دیگه همون لایه نا همگون ماسه داخل بستره که در جناح چپ مخزن در داخل بستر وجود داره که یکم معادلاتم رو به همزده بود فکر کنم الان با انتخاب مش بندی متغیر و استفاده از ارتفاعهای متغیر بتونم هم مساله شیب طولی و عرضی بستر رو حل کنم و هم مساله لایه ها رو البته باید دید که چی میشه و باید بیشتر مطالعه کنم.
متاسفانه یک مدته که عکسها آپلود نمیشن و گرنه میخواستم که عکسهای منطقه و برش رو وهمچنین گزارش تصویریه بازدید 05/05/1389 رو قرار بدم به هر حال هرکی PDF رو گیر آورد به صفحات30 و 32 نگاه کنه. اصلاً بعداً خودم قرار میدمش ببینین.
با تشکر
واحددوست.