پنجشنبه، آذر ۰۴، ۱۳۸۹

موفقیت در کالیبراسیون شماره 1

با سلام.

بله دوستان، همونطور که از تیتر مشخص میشه بنده برای اولین مدل کالیبراسیون شده سد زیرزمینی صوفی مربوط به اطلاعات شهریور 81 با داده های رودخانه و زهکش (قنات) با واریانس 0.16 موفق به این کامیابی اولیه شدم اما در قسمت زهکش (قنات) و در در بخش Water budget که دبی قنات بنده در آن تاریخ حدود 13 lit/sec بود داده های مدل نزدیک 14.8 lit/sec را نشان میدهد که بنظر خودم موفقیت اولیه خوبی به حساب میاد. نکات اساسی در تغییر حالت از واریانسهای بالا به این مقدار موارد زیرهستند.

  1. زمان را از حالت Steady به transient تبدیل کردم.
  2. با توجه به تغییر زمان به غیر ماندگار، ضریب ذخیره ای رو که توی طرح بدست آمده را در مدل دخیل نمودم.
  3. به کمک آقای دکتر رضایی مقدار Bulk Density را هم قرار دادیم چون بنده در اوایل درک دقیقی از Bulk Density نداشتم.
  4. با نظر اجمالی به مدل پایان نامه و همفکری با جناب خانم مهندس حسنی پکیج های رودخانه و زه کشم رو هم از سیستم cell by sell input method تبدیل کرد به سیستم poly line input method. چون تو این حالت کنترل بعضی از موارد مانند عرض رودخانه یا زهکش راحتتر بود چون سیستم گرید بندی بنده ثابت بود و آب باریکه جاری در کف مخزن بنده به هیچ وجه با عرض 5 متر مطعلق به مش بندی بنده همخوانی نداشت.
  5. محل سد را با کد 1- در نظر گرفتم که البته این مربوط به قسمت کالیبراسیون نمی شود.

خوشبختانه نتایج جالبی هم گرفته شد؛ با کمک PMPATH مشاهده کردم که همانطوریکه در طرح هم به آن اشاره شده بود. قنات دیرسک که واقع در دل مخزن ما می بود بعلت عدم بررسی های اولیه و بالاتر بودن Elevation آن از روی تاج سد بیشتر دارد زه پس میدهد تا اینکه مخزن ما را زهکشی کند از طرفی دیگر رودخانه در بالادست آب را به سفره داده و در پایین دست آنرا زهکشی می نماید (بعلت شرایط توپوگرافی). و چون در ابتدا من کل مسیر اولیه رودخانه را در نظر گرفته بودم ، رودخانه از کنار پیزومتر شماره 3 بنده هم رد میشد درحالیکه در عمل همانطور که در گزارش بازدید از محل هم مشخص بود آب باریکه جاری را قبل از رسیدن به محل سد در بالادست سوار کانالی کرده و از محدوده طرح خارج می نمایند که این می تواند دلیل منطقی ای برای عدم تطبیق پیزومتر 3 که در پایین دست سد قرار دارد باشد چراکه حدود 90% از اینکه واریانس زیاد است مربوط به پیزومتر3 می باشد و در آن نقطه داده های زیادی در دست نیست و از طرفی دیگر بعد از مشاهده شرایط محیطی احنتمال آنرا می دهم که در محل تراوش آب یا جریان آب به طرف آن در قسمتهای پایین دست برقرار باشد یا که خود حوزه آبریز سد ما آب هدایت شده ارتفاعات خود را به سمت این پیزومتر بصورت موضعی هدایت کند. و با این منوال مشاهده گردید که در کف مخزن ما جریانهای عمومی بصورت سرگردان در جهتای مختلفی سیر کرده و گاهی در محلی (علیرغم شرایط توپو گرافی) انباشته می شوند و در ادامه پیشروی زمانی آن محل را رد می کنند.

حال در فاز بعدی جهت Fine tunning باید مقادیر Recharge و Evaporatian رو قرار بدم تا دقیق کالیبره بشه و بعد از اون باید برای ماههای سالهای 83 و 84 به تعداد 24 مدل کالیبراسیونی انجام بدهم (البته ضروری نیست و برای افزایش دقت و کنترل صحت مدل انجام می شود). و بعد برم سر سالهای 85 و 86 که نتایج احداث سد را مقایسه کنم. بعد از اون هم در نظر دارم چند تا مقاله کار کنم که احتمالاً اولیش برای یک کنفرانس داخلی باشه.

با تشکر و احترام.

بابک واحددوست

Babak.V.Dst

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر