سلام،
بالاخره فکر میکنم وقت آن رسیده که در مورد سدهای زیرزمینی مطالب اساسی تری بنویسم. به همین خاطر از مطالب مندرج در سمینار بنده که در مورد معرفی سدهای زیرزمینی بود و با جناب آقای دکتر یوسف زاده برداشته بودم استفاده می کنم.
تاریخچه استفاده از سدهای زیرزمینی در ایران و جهان به تمدنهای قدیمی بر می گردد به عنوان مثال سدهای زیرزمینی در جزیره ساردینا در زمان رومیان ساخته شده است، یا در عصر صفویه در ایران برای افزایش آب مادر چاه قنات وزوان در میمه اصفهان، آب دیگر قنات را به کمک ایجاد آب بند در داخل قنات به داخل آن منحرف می کردند. ولی هم اکنون سدهای زیرزمینی با توجه به مزایایی که نسبت به سدهای سطحی دارند، تقریباً در اکثر مناطق دنیا به کار برده می شوند.
اصولاً سد زیرزمینی، سیستمی است مانند پرده آب بند که مسیر جریان آب زیرزمینی را بوسیله یک دیواره آب بند نا تراوا یا نیمه تراوا مسدود نموده و باعث ذخیره شدن یا انحراف یا قطع انتقال جریان آب در مسیر مجاری انتقال می گردد. از نظر عملکرد، سد زیر زمینی شبیه سد مخزنی یا سد انحرافی عمل می کند و برای ذخیره سازی یا انحراف یا محافظت آبهای زیرزمینی کم عمق به کار می رود؛ زیرا برای آبهای زیر زمینی عمیق نیاز به سازه بزرگ و پر هزینه می باشد.سد زیرزمینی آب را در لایه های زمین ذخیره می کند و باعث تغذیه آبهای زیرزمینی می شود که برای این کار در محل مناسب و در اعماق زمین احداث می گردد و سپس به روشهای گوناگون از آب آن برداشت می گردد، که در ادامه در مورد آنها به تفصیل سخن گفته خواهد شد.
خود من وقتی می خواستم در مورد انواع سدهای زیرزمینی تحقیق کنم با اطلاعات پراکنده ای مواجه شدم بنابراین مجبور شدم با کمک چند مقاله خارجی و چند مقاله فارسی خودم اقدام به دسته بندی آنها بکنم که برای هر یک دلیل و مستنداتی دارم که به قرار زیر است.
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر